Wat er ook met uw werknemers gebeurt – zolang ze bij u aan het werk zijn, bent u aansprakelijk. Dat geldt zelfs voor de route die ze afleggen tussen hun woning en hun werkplaats. Een arbeidsongevallenpolis vermijdt dat u voor de kosten moet opdraaien.
De verzekering is wettelijk verplicht.
Klassieke dekkingen
Bijna elke arbeidsongevallenverzekering komt tussen op deze vijf punten:
- Ziekenhuiskosten en medicijnen worden terugbetaald conform de barema’s van het RIZIV.
- Vervoerskosten naar ziekenhuizen en artsen worden terugbetaald.
- Uw medewerker ontvangt 90% van het gemiddelde dagloon, vanaf de eerste dag tijdelijke arbeidsongeschiktheid.
- Uw medewerker ontvangt een maandelijkse rente zodra zijn arbeidsongeschiktheid blijvend wordt. De hoogte van de rente hangt af van de graad van arbeidsongeschiktheid. Als de hulp van een derde nodig is om door het leven te gaan, wordt ook daarvoor een vergoeding uitbetaald.
- Bij een overlijden wordt het lichaam kosteloos gerepatrieerd en wordt er een tussenkomst voorzien in de begrafeniskosten. De nabestaanden krijgen een kapitaal dat gedeeltelijk omgezet kan worden in een rente.
Uitbreiding: extra dekkingen
Stoffelijke schade en morele schade zijn doorgaans niet gedekt in een standaardpolis. In sommige gevallen is het nuttig ook hier even bij stil te staan.
Het oorlogsrisico is uitgesloten van dekking. Uitbreiding is mogelijk als uw medewerkers reizen en zich in de buurt van gevaarlijke regio’s bevinden.
Uitbreiding: verzekering bovenwettelijk loon
De wettelijk verplichte afdekking van de risico’s op arbeidsongevallen, is begrensd tot 40.927,18 euro. U kunt dat plafond optrekken en uw medewerkers zo extra bescherming bieden.
Uitbreiding: ook ongevallen in de privésfeer
Soms is het verschil tussen werk en privé niet duidelijk. Wat bijvoorbeeld met een werknemer die zich verbrandt aan hete koffie op zijn hotelkamer tijdens een zakenreis? In zo’n geval is een uitbreiding van de dekking naar alle ongevallen aangewezen.
Uitbreiding: 24/24 dekking bedrijfsleider
Een bedrijfsleider is geen werknemer. De verplichting van een arbeidsongevallenverzekering geldt dus niet. Nochtans is die ook hier cruciaal.