WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Zeven op tien Belgische bedrijven niet voorbereid op cyberaanval

Nieuws
13 januari 2015

 

Persbericht

Contact: Bert Bouserie
Pers & communicatie
Tel +32 16 43 11 80
GSM +32 488 40 44 77
E-mail: bert.bouserie@add.be

Zeven op tien Belgische bedrijven niet voorbereid op cyberaanval

•    11% bedrijven brengt kosten mogelijke cyberaanval in kaart
•    13% bedrijven sluit verzekering tegen cybercrime af

Heverlee/Aalter, 13 januari 2015 – Uit een enquête van de verzekeringsarchitecten ADD en vakblad CFO Magazine blijkt dat zeven op de tien Belgische bedrijven niet voorbereid zijn op een cyberaanval. Amper 11% van de ondervraagde ondernemingen geeft aan alle mogelijke kosten van een cyberaanval in kaart gebracht te hebben. Positief is wel dat het aantal Belgische bedrijven dat een specifieke verzekering afsloot tegen de kosten van data- en omzetverlies als gevolg van een cyberaanval op één jaar tijd verdubbelde: van 5% in 2013 naar 13% in 2014.

90% van bedrijven geen idee van kosten cyberaanval

Opvallend resultaat uit de bevraging van ADD en CFO Magazine is dat slechts 1 op de 10 CFO’s een duidelijk beeld heeft van de financiële impact van een cyberaanval op hun bedrijf. 74% geeft aan de financiële gevolgen niet in kaart gebracht te hebben. 16% van de respondenten heeft helemaal geen idee van de bedrijfssituatie rond cybercrime.

Sarah Heuninck van CFO Magazine pleit voor meer aandacht voor cybercrime in 2015: “Deze bevraging geeft een duidelijk sein dat cybercrime hoog op de agenda van de Belgische CFO dient te staan de komende jaren. Het globale risicobeheer van de onderneming valt vaak – al dan niet impliciet – onder de verantwoordelijkheid van de CFO. De bescherming tegen ICT-risico’s maakt hier een steeds belangrijker wordend deel van uit. Niet enkel systeemschade en mogelijk omzetverlies moeten hierbij in rekening genomen worden, maar ook mogelijke compliance risico’s wat betreft onder meer privacybescherming en schending van bedrijfsgeheimen.”

Belgische bedrijven verzekeren zich tegen cybercrime: van 5% naar 13% in één jaar

De enquête geeft ook een positieve evolutie weer rond cybercrime. Het aantal Belgische bedrijven dat een verzekering afsluit tegen cybercrime verdubbelde in één jaar tijd. Vandaag geeft 13% van de ondernemingen aan een verzekering te hebben afgesloten tegen de kosten van data- en omzetverlies als gevolg van e-crime. In 2013 was dat slechts 5%.

Paul Marck, technisch directeur bij ADD, tempert de positieve evolutie: “In de praktijk zien we dat bedrijven er te snel van uitgaan dat ze verzekerd zijn tegen cybercrime. Klassieke verzekeringen bieden geen of slechts een fragmentarische bescherming. Kosten voor opsporing en herstel van veiligheidsproblemen of voor crisiscommunicatie na een inbraak in het systeem zijn zelden gedekt. Als je dan ook nog rekening houdt met de gevolgen op het vlak van aansprakelijkheid en omzetverlies, is het duidelijk dat enkel een gespecialiseerde polis cybercrime een afdoende bescherming biedt. Een verzekering tegen cybercrime is geen luxeproduct meer.”

Over de studie van ADD en CFO Magazine

ADD en CFO Magazine ondervroegen tijdens juli en augustus 2014 een representatief staal van om en bij de 200 Belgische CFO’s van middelgrote tot grote multinationale ondernemingen over hoe ze omgaan met de risico’s van hun bedrijf. Eén van de items uit de enquête was cybersecurity. Onderstaande grafieken geven de belangrijkste resultaten van de bevraging rond risicobeheer bij Belgische ondernemingen op het vlak van cybersecurity weer.

1.    Beschermt uw bedrijf de ICT-hardware meer dan alleen maar tegen brand? (vandalisme, oververhitting, blokkage)

pr1.png


2.    Beveiligt uw bedrijf zijn data op een specifieke manier?

pr2.png


3.    Bracht uw bedrijf alle kosten in kaart van een mogelijke cyberaanval?

pr3.png


4.    Sloot uw bedrijf een verzekering af tegen de kosten van data- en omzetverlies als gevolg van cybercrime?

pr4.png

# # #

Over ADD

ADD, de verzekeringsarchitecten, geeft Belgische bedrijven zekerheid aan hun plannen. Dat doet het bedrijf vanuit de filosofie zien-denken-doen. ADD’s verzekeringsarchitecten tekenen verzekeringsplannen uit met oog voor de risico’s van bedrijven, maar ook voor hun ideeën en ambities. Dat gebeurt via geïntegreerd risicomanagement en een totaalvisie op ondernemingsrisico’s: van analyse, via preventie tot (innovatieve) verzekeringsoplossingen. Persoonlijk contact, open dialoog en transparantie zijn de sleutelwoorden bij die aanpak.
ADD stelt 110 mensen tewerk in kantoren te Heverlee (Leuven) en Merelbeke (Gent). Via het Worldwide Broker Network (WBN) is ADD wereldwijd actief. In 2013 haalde ADD een omzet van 15 miljoen euro.
Voor meer informatie: http://www.add.be

Over CFO Magazine

CFO Magazine is al 17 jaar hét vakblad voor de CFO en zijn sleutelmedewerkers. Meer nog, het is een werkinstrument voor het ganse finance team. Niet alleen de CFO, maar ook de controllers, accountants, creditmanagers,… vinden er inspiratie en informatie om hun professionele uitdagingen beter gewapend te lijf te gaan.
CFO Magazine is daarenboven een multimediaal concept. Het is met verschillende gerichte inhoudelijke events, opleidingen, CFO TV, surveys, tabletpublicaties, clubs en netwerken veel meer dan een tijdschrift.
Voor meer informatie: http://www.cfomagazine.be

Overige nieuws & events

 • Dekt uw cyberverzekering ook bestuurdersaansprakelijkheid?

  Dubbel verzekerd zijn kost uw onderneming nodeloos veel – een schadevergoeding kunt u immers onmogelijk meer dan één keer innen. En dus vraagt u zich...
  21 februari 2020
 • Uw cyberpolis dekt niet gegarandeerd al uw data!

  Als u een landbouwer bent en uw inkomsten hangen volledig af van uw veestapel, neemt u dan genoegen met een verzekering alleen voor uw pluimvee,...
  24 januari 2020
 • Cybercrime: dit is de zwakste schakel in elk IT-systeem

  Hacking is van alle tijden. De oude Grieken hadden dan wel geen internet, maar pasten 3000 jaar geleden al een gelijkaardige truc toe om hun...
  17 januari 2020
 • Fleet

  Opgelet: elektrische voertuigen hebben een impact op uw car policy!

  Enkele jaren geleden dachten de meeste bedrijven in de verste verte nog niet aan elektrische voertuigen voor hun fleet, maar vandaag is de shift...
  10 januari 2020
 • Diefstal van gegevens bij Allianz Global Assistance Nederland

  Allianz Global Assistance heeft in een persbericht bekend gemaakt dat bij een diefstal van een kluis uit een beveiligde locatie eerder dit jaar in...
  30 december 2019