WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Zeven op tien Belgische bedrijven niet voorbereid op cyberaanval

Nieuws
13 januari 2015

 

Persbericht

Contact: Bert Bouserie
Pers & communicatie
Tel +32 16 43 11 80
GSM +32 488 40 44 77
E-mail: bert.bouserie@add.be

Zeven op tien Belgische bedrijven niet voorbereid op cyberaanval

•    11% bedrijven brengt kosten mogelijke cyberaanval in kaart
•    13% bedrijven sluit verzekering tegen cybercrime af

Heverlee/Aalter, 13 januari 2015 – Uit een enquête van de verzekeringsarchitecten ADD en vakblad CFO Magazine blijkt dat zeven op de tien Belgische bedrijven niet voorbereid zijn op een cyberaanval. Amper 11% van de ondervraagde ondernemingen geeft aan alle mogelijke kosten van een cyberaanval in kaart gebracht te hebben. Positief is wel dat het aantal Belgische bedrijven dat een specifieke verzekering afsloot tegen de kosten van data- en omzetverlies als gevolg van een cyberaanval op één jaar tijd verdubbelde: van 5% in 2013 naar 13% in 2014.

90% van bedrijven geen idee van kosten cyberaanval

Opvallend resultaat uit de bevraging van ADD en CFO Magazine is dat slechts 1 op de 10 CFO’s een duidelijk beeld heeft van de financiële impact van een cyberaanval op hun bedrijf. 74% geeft aan de financiële gevolgen niet in kaart gebracht te hebben. 16% van de respondenten heeft helemaal geen idee van de bedrijfssituatie rond cybercrime.

Sarah Heuninck van CFO Magazine pleit voor meer aandacht voor cybercrime in 2015: “Deze bevraging geeft een duidelijk sein dat cybercrime hoog op de agenda van de Belgische CFO dient te staan de komende jaren. Het globale risicobeheer van de onderneming valt vaak – al dan niet impliciet – onder de verantwoordelijkheid van de CFO. De bescherming tegen ICT-risico’s maakt hier een steeds belangrijker wordend deel van uit. Niet enkel systeemschade en mogelijk omzetverlies moeten hierbij in rekening genomen worden, maar ook mogelijke compliance risico’s wat betreft onder meer privacybescherming en schending van bedrijfsgeheimen.”

Belgische bedrijven verzekeren zich tegen cybercrime: van 5% naar 13% in één jaar

De enquête geeft ook een positieve evolutie weer rond cybercrime. Het aantal Belgische bedrijven dat een verzekering afsluit tegen cybercrime verdubbelde in één jaar tijd. Vandaag geeft 13% van de ondernemingen aan een verzekering te hebben afgesloten tegen de kosten van data- en omzetverlies als gevolg van e-crime. In 2013 was dat slechts 5%.

Paul Marck, technisch directeur bij ADD, tempert de positieve evolutie: “In de praktijk zien we dat bedrijven er te snel van uitgaan dat ze verzekerd zijn tegen cybercrime. Klassieke verzekeringen bieden geen of slechts een fragmentarische bescherming. Kosten voor opsporing en herstel van veiligheidsproblemen of voor crisiscommunicatie na een inbraak in het systeem zijn zelden gedekt. Als je dan ook nog rekening houdt met de gevolgen op het vlak van aansprakelijkheid en omzetverlies, is het duidelijk dat enkel een gespecialiseerde polis cybercrime een afdoende bescherming biedt. Een verzekering tegen cybercrime is geen luxeproduct meer.”

Over de studie van ADD en CFO Magazine

ADD en CFO Magazine ondervroegen tijdens juli en augustus 2014 een representatief staal van om en bij de 200 Belgische CFO’s van middelgrote tot grote multinationale ondernemingen over hoe ze omgaan met de risico’s van hun bedrijf. Eén van de items uit de enquête was cybersecurity. Onderstaande grafieken geven de belangrijkste resultaten van de bevraging rond risicobeheer bij Belgische ondernemingen op het vlak van cybersecurity weer.

1.    Beschermt uw bedrijf de ICT-hardware meer dan alleen maar tegen brand? (vandalisme, oververhitting, blokkage)

pr1.png


2.    Beveiligt uw bedrijf zijn data op een specifieke manier?

pr2.png


3.    Bracht uw bedrijf alle kosten in kaart van een mogelijke cyberaanval?

pr3.png


4.    Sloot uw bedrijf een verzekering af tegen de kosten van data- en omzetverlies als gevolg van cybercrime?

pr4.png

# # #

Over ADD

ADD, de verzekeringsarchitecten, geeft Belgische bedrijven zekerheid aan hun plannen. Dat doet het bedrijf vanuit de filosofie zien-denken-doen. ADD’s verzekeringsarchitecten tekenen verzekeringsplannen uit met oog voor de risico’s van bedrijven, maar ook voor hun ideeën en ambities. Dat gebeurt via geïntegreerd risicomanagement en een totaalvisie op ondernemingsrisico’s: van analyse, via preventie tot (innovatieve) verzekeringsoplossingen. Persoonlijk contact, open dialoog en transparantie zijn de sleutelwoorden bij die aanpak.
ADD stelt 110 mensen tewerk in kantoren te Heverlee (Leuven) en Merelbeke (Gent). Via het Worldwide Broker Network (WBN) is ADD wereldwijd actief. In 2013 haalde ADD een omzet van 15 miljoen euro.
Voor meer informatie: http://www.add.be

Over CFO Magazine

CFO Magazine is al 17 jaar hét vakblad voor de CFO en zijn sleutelmedewerkers. Meer nog, het is een werkinstrument voor het ganse finance team. Niet alleen de CFO, maar ook de controllers, accountants, creditmanagers,… vinden er inspiratie en informatie om hun professionele uitdagingen beter gewapend te lijf te gaan.
CFO Magazine is daarenboven een multimediaal concept. Het is met verschillende gerichte inhoudelijke events, opleidingen, CFO TV, surveys, tabletpublicaties, clubs en netwerken veel meer dan een tijdschrift.
Voor meer informatie: http://www.cfomagazine.be

Overige nieuws & events

 • Terug van vakantie? Zo gaat u (cyber)veilig weer aan de slag!

  De eerste werkdag na een vakantie is voor iedereen even wennen. U bent zeker niet de enige die bij zijn terugkeer een wachtwoord is vergeten of dat...
  04 augustus 2020
 • International

  2020 WBN Broker Ranking

  ADD is (nog steeds) trots om als exclusieve partner voor België deel uit te maken van het grootste onafhankelijke netwerk van verzekeringsmakelaars...
  03 augustus 2020
 • Human Capital

  Hoe berg ik mijn mondmasker het best op?

  Het was voor iedereen even wennen, maar ondertussen kunnen we ons bijna geen leven zonder mondmasker meer voorstellen. Mondmaskers zijn nu eenmaal...
  28 juli 2020
 • Cyberrisico’s zijn er ook op vakantie! 3 tips voor de slimme reiziger

  Wordt het voor u een ‘ staycation ’ dit jaar of waagt u zich toch nog aan een reis naar verdere oorden? In elk geval weet u ondertussen wel dat u uw...
  17 juli 2020
 • Human Capital

  Hittegolf op komst! Laat uw mensen verantwoord werken in warm weer

  Een hittegolf zoals die van eind juni 2019, toen het kwik 40°C overschreed, hoeven we hopelijk nooit meer mee te maken. Maar de kans dat uw mensen...
  26 juni 2020