WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Update: de laatste trends binnen kredietverzekering

Nieuws
07 maart 2017

 

Een kredietverzekering beschermt u tegen het financieel verlies ten gevolge van een wanbetaling of het faillissement van uw  klanten. We houden u daarom op de hoogte van enkele tendenzen en veranderingen binnen kredietverzekeringen bij onze partners-verzekeraars: Coface, Euler Hermes en Atradius. De algemene trend is dat verzekeraars meer en meer zoeken naar oplossingen waarmee ze het verschil kunnen maken met andere verzekeraars: een meerwaarde voor u!

1. Kredietverzekeringen zijn maatwerk

 • Bij de klassieke benadering wordt een volledige klantenportefeuille verzekerd voor één jaar. Vandaag is de trend dat kredietverzekeringen op uw maat gemaakt worden: verzekeraars kijken specifiek naar wat u zoekt. Zo is het bij Coface en Euler Hermes mogelijk om bepaalde afzonderlijke projecten te verzekeren. U kunt u bijvoorbeeld voor 3 jaar verzekeren via een zogenoemde ‘niet-intrekbare dekking’. In plaats van zoals bij een klassieke kredietverzekering de hele klantenportefeuille te verzekeren voor een maximale termijn van 1 jaar, kan nu dus ook een specifiek project verzekerd worden. Dat geeft u een betalingsgarantie op middellange termijn voor faillissement, politiek risico of wanbetaling.

2. Kortere wachttermijn voor terugbetaling

 • In een klassieke polis bedraagt de wachttermijn voor een schadevergoeding 5 à 6 maanden. Nu kunnen verzekeraars sneller inspelen op de noden van bedrijven. Bij Euler Hermes kunt u na 2 maanden al een schadevergoeding krijgen en bij Coface kan de wachttermijn ingekort worden tot 3 maanden. Dat is zeker voor kmo’s en bedrijven in volle groei, die vaak behoefte hebben aan cash, heel positief.

3. Meer variatie in het aanbod door alternatieve formules

 • Indekken van particulieren: er is meer en meer behoefte om kredieten toe te staan aan verenigingen van mede-eigenaars (VME) in het kader van de wet op energiezuinig bouwen. Alle VME’s moeten namelijk tegen 2020 voldoen aan de Europese norm. Daarvoor zijn heel wat investeringen in energiebesparende maatregelen nodig. Bij Atradius zijn alle mede-eigenaars beschermd tegen de wanbetaling van de mede-eigenaars die deelnemen aan een VME-krediet. Bepaalde verzekeraars, zoals Atradius en Coface, spannen zich ook in om ondernemingen in de bouwsector, binnen de groeiende markt van de zelfbouw, te verzekeren tegen wanbetalingen van particulieren.
 • Indekken van huurlasten: wat als de maandelijkse huursommen van bedrijven die aan elkaar machines of gebouwen verhuren niet betaald worden? Verzekeraars zijn momenteel volop op zoek naar een oplossing voor dit moeilijke punt.
 • Borgtochten en garanties: het is nu mogelijk om een bankgarantie via een verzekeraar te onderschrijven. Het voordeel daarvan is dat de externe garantie zo geen impact heeft op uw bestaande bankkredietlijnen. U kunt zo dus uw bankkredieten benutten om uw werkkapitaal te ondersteunen.

4. Verschillende klanten indekken bij verschillende verzekeraars

 • U kunt ervoor kiezen om het klantenrisico in te dekken via een combinatie van verzekeraars. Het risico bij kleine klanten kunt u dan bijvoorbeeld zelf dragen, maar grote klanten worden verzekerd via de verzekeraar. Er kan ook gekozen worden om een deel van de markt te verzekeren en een deel niet.

ADD vermijdt betalingsproblemen door met u te werken aan een slim debiteurenbeheer of door proactief nieuwe partners te screenen op hun kredietwaardigheid. Wenst u een vrijblijvende schatting van wat een kredietverzekering u zou kosten? Neem contact op met uw vaste contactpersoon bij ADD! Zo kunt u gerust zaken doen.

Overige nieuws & events

 • Human Capital

  Hittegolf op komst! Laat uw mensen verantwoord werken in warm weer

  Een hittegolf zoals die van eind juni 2019, toen het kwik 40°C overschreed, hoeven we hopelijk nooit meer mee te maken. Maar de kans dat uw mensen...
  26 juni 2020
 • Human Capital

  Tijdelijke werkloosheid: vergeet uw informatieplicht over de groepsverzekering niet!

  In periodes van tijdelijke werkloosheid zijn werkgevers geen premies voor de groepsverzekering verschuldigd. Als gevolg bouwen tijdelijk werklozen...
  15 juni 2020
 • Transport

  “De vervoerder betaalt de schade aan mijn goederen. Toch?”

  Er bestaat een algemeen vermoeden dat de vervoerder aansprakelijk is voor verlies van of schade aan de goederen die hij vervoert, evenals vertraging...
  05 juni 2020
 • Tariefaanpassingen Amma Verzekeringen

  AMMA past enkele tarieven aan. De tariefaanpassingen gaan in op 1 juni 2020 voor de nieuwe zaken en vanaf de termijnen van juli 2020 voor de...
  05 juni 2020
 • Trade credit

  Hoe kunt u zich optimaal kredietverzekeren tijdens een economische recessie?

  Veel bedrijven die geen kredietverzekering hadden vóór Covid-19, haasten zich nu om een volwaardige oplossing te vinden om hun klantenportefeuille te...
  28 mei 2020