WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Rookmelders verplicht voor elke woning in Vlaanderen

Nieuws
05 april 2019

Rookmelders verplicht voor elke woning in Vlaanderen

Voor huurwoningen, studentenkoten en nieuwbouwwoningen is de regeling al langer van kracht, maar vanaf 2020 moet ook elke particuliere woning in Vlaanderen uitgerust zijn met een rookmelder op elke verdieping. Waar hangt u die nu het best? En wat zegt uw brandverzekering over deze nieuwe wetgeving? Kunt u vanaf volgend jaar controles verwachten? De belangrijkste aandachtspunten leest u hier.

Goede huisvader                                                                                                              Meer info?

Hoewel de verplichting om op elke verdieping* een rookmelder te installeren voor alle woningeigenaren in Vlaanderen zal gelden, ziet het er niet naar uit dat er meteen controles op til zijn. Uiteraard doet dat geen afbreuk aan het feit dat u als goede huisvader de nieuwe wetgeving hoe dan ook maar beter in acht neemt. Meerdere rookmelders installeren kan niet alleen levens redden, maar ook de schade aan uw inboedel aanzienlijk beperken, omdat de brandweer sneller kan optreden. 

*Installeer bij voorkeur een rookmelder in elke ruimte die u (mogelijk) moet doorkruisen om de weg naar buiten te vinden.

Rookmelders verplicht voor conformiteitsattest

Als u plannen heeft om uw woning straks te verhuren zonder het vereiste aantal rookmelders, riskeert u een boete en krijgt u geen conformiteitsattest. Dat (gratis) attest is doorgaans niet verplicht, maar u toont er wel mee aan dat uw woning geschikt is voor verhuur. 

Hebben rookmelders invloed op uw brandverzekering?                               

Stel, er breekt volgend jaar brand uit in uw woning en u heeft geen of slechts een enkele rookmelder geïnstalleerd. Zolang u in orde bent met uw brandverzekering en uw verzekeringscontract geen melding maakt van de verplichte aanwezigheid van rookmelders op elke verdieping – iets wat de meeste contracten ook niet doen – zal uw verzekeraar u schadeloosstellen.

Verzekeringspremie en waarborgen.

Let wel, navraag leert ons dat verzekeraars niet uitsluiten dat rookmelders in de toekomst uw premie en waarborgen kunnen beïnvloeden. Op dit moment nemen ze nog geen duidelijk standpunt in, maar we volgen de ontwikkelingen in elk geval wel nauw op de voet. Hou onze website goed in de gaten en aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie. 

rookmelders.png

Overige nieuws & events

 • Fleet

  Autoleasing heeft meer te maken met HR dan u denkt!

  Autoleasing heeft meer te maken met HR dan u denkt! Ongetwijfeld vindt u het, net zoals de meeste ondernemingen in België, vanzelfsprekend dat u uw...
  18 april 2019
 • Fleet

  Groene kaart geldt niet langer als verzekeringsbewijs

  Groene kaart geldt niet langer als verzekeringsbewijs U betaalt uw verzekeringspremie maandelijks, per kwartaal of per semester, en kreeg onlangs...
  11 april 2019
 • Europ Assistance – Indexering van premie vanaf 1 april 2019

  Europ Assistance – Indexering van premie vanaf 1 april 2019
  01 april 2019
 • Human Capital

  Vrij aanvullend pensioen voor werknemers: dit zijn uw plichten

  Vrij aanvullend pensioen voor werknemers: dit zijn uw plichten Sinds gisteren is de wet op Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW) van kracht...
  27 maart 2019
 • Groepsverzekering 2019: dit moet u weten over aansluiting en portability

  Groepsverzekering 2019: dit moet u weten over aansluiting en portability Sinds 1 januari 2019 is er heel wat veranderd voor bedrijven die hun...
  21 maart 2019