WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Opgelet: elektrische voertuigen hebben een impact op uw car policy!

Nieuws
10 januari 2020

Enkele jaren geleden dachten de meeste bedrijven in de verste verte nog niet aan elektrische voertuigen voor hun fleet, maar vandaag is de shift langzaam maar zeker op gang. Speelt u ook met de gedachte om uw vloot uit te breiden met enkele elektrische auto’s, scooters, fietsen of steps – of wilt u uw medewerkers misschien zelfs volledig laten overschakelen naar elektrische vervoersmiddelen? Vergeet dan zeker niet om uw car policy tijdig aan te passen.

Wat kan (of mag) er op het verlanglijstje staan?                                                                        Liever een persoonlijk onderhoud?

Voor een elektrisch voertuig winkelen is, zeker als het om een auto gaat, op heel wat vlakken anders dan een voertuig uitkiezen dat door een benzine- of dieselmotor wordt aangedreven. Een goede car policy biedt uw werknemers de nodige houvast door belangrijke vragen te beantwoorden, zoals:

 • Wat is het maximale prijskaartje? (Elektrische voertuigen zijn wegens het beperkte aanbod vooralsnog duurder in aankoop.)
 • Mogen uw medewerkers kiezen tussen een BEV (Battery Electric Vehicle; geheel elektrisch aangedreven) of PHEV (Plug-in Hybrid Vehicle; elektrisch aangedreven met een hulpmotor)?
 • Wat is de minimale ‘range’ (het aantal kilometers dat het voertuig tussen twee laadbeurten kan afleggen)?
 • Hoeveel mag het voertuig maximaal wegen? (Elektrische voertuigen zijn door hun batterij(en) zwaarder dan gemiddeld en dat beïnvloedt de verzekeringspremie.)

Regeling voor bijkomende kosten

Neem in het maximaal te besteden budget ook de bovengrenzen op voor bijkomende kosten die eigen zijn aan elektrisch rijden. Denk bijvoorbeeld aan:

 •  Installatie en gebruik van een laadbron in of bij de privéwoning
 • Elektriciteitskosten
 • Tankkaart (voor hybride voertuigen)
 • Abonnement voor openbare laadpunten

Wie mag wanneer rijden?

Mogelijk wilt u uw elektrische voertuigen alleen laten gebruiken door medewerkers die bereid zijn om thuis een laadpunt te laten installeren of die voldoende openbare laadpunten in de buurt hebben. En misschien knoopt u ook graag een maximumaantal kilometers vast aan privégebruik? Uiteraard kunt u de gebruiksvoorwaarden eenzijdig bepalen, maar leg ze hoe dan ook vast in de car policy om discussie te vermijden.

Lees ook: Wie mag met uw bedrijfswagen rijden? Het gevaar van valse verklaringen

Afspraken over laadpunten

Ook wat betreft laadpunten moet de car policy enkele belangrijke vragen beantwoorden:

 • Mogen/moeten berijders hun voertuig opladen aan een laadbron in de buurt van of op hun privéadres?
 • Wie staat in voor de installatie en lopende kosten van de privélaadbron?
 • Wat als de privélaadvoorziening beschadigd raakt?
 • Wat gebeurt er met het laadpunt als de medewerker verhuist of uw onderneming verlaat?
 • Hoe verloopt de overdracht van het laadpunt wanneer het contract eindigt?
 • Kunnen/mogen berijders hun voertuig (on)beperkt opladen op het werk?
 • Mogen berijders hun abonnement voor openbare laadpunten in het buitenland gebruiken?

Car policy voor elektrische voertuigen

U merkt het: er is heel wat om aan te denken als u voor het eerst een elektrisch voertuig in uw vloot opneemt. Bovendien bespreekt dit artikel lang niet alle modaliteiten waarover u moet nadenken en is het, gezien de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van elektrisch aangedreven voertuigen, aangeraden om uw car policy minstens jaarlijks te updaten. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.

welcome_2020_2.png

Overige nieuws & events

 • Property

  Brandverzekering: waarom een goede bedrijfsleider zijn dak opkruipt

  Een brandverzekering is niet voor alle bedrijven verplicht. Dat u er toch goed aan doet om er een te sluiten, hoeven we u natuurlijk niet te...
  24 september 2020
 • Human CapitalLiabilityProperty

  Dubbel verzekerd? Laat het u niet overkomen!

  Een bedrijf uit de grond stampen zonder degelijk verzekeringspakket voor uzelf, uw medewerkers, uw gebouwen en uw materieel? Uiteraard bent u wel...
  17 september 2020
 • EngineeringEnvironmentInternationalLiabilityPropertyTransport

  Uw buitenlandse risico’s lokaal verzekeren? Een handige gids

  Internationaal ondernemen vraagt om een bijzondere aanpak wat betreft verzekeringen. Veel bedrijven die globale successen ambiëren, kiezen bewust...
  10 september 2020
 • International

  Internationaal ondernemen: vergeet uw valutarisico niet af te dekken!

  Ondernemers die handeldrijven met landen die een andere munteenheid hebben, ontsnappen niet aan het valutarisico . Door wisselkoersschommelingen...
  04 september 2020
 • Transport

  Cybercrime laat ook de transportsector niet met rust

  De technologie staat niet stil, helaas ook niet in de wereld van cybercrime . Sinds enkele jaren richten cybercriminelen zich dan ook minder op...
  28 augustus 2020