WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Internationaal ondernemen: vergeet uw valutarisico niet af te dekken!

Nieuws
04 september 2020

 

Ondernemers die handeldrijven met landen die een andere munteenheid hebben, ontsnappen niet aan het valutarisico. Door wisselkoersschommelingen verandert de waarde die de ene munt heeft tegenover de andere namelijk voortdurend. Meestal zijn de schommelingen miniem, maar af en toe vinden er valutaschokken plaats. Zo daalde in 2014 de waarde van de euro tegenover de dollar bijvoorbeeld met meer dan een vijfde, en dat in slechts een half jaar tijd. Gelukkig kunt u als internationaal ondernemer het nodige doen om uw valutarisico te minimaliseren.

Zullen we het er eens over hebben?

Verschillende soorten valutarisico

Verzekeraars onderscheiden verschillende soorten valutarisico bij internationaal ondernemen. Hieronder bespreken we de drie belangrijkste.

1.Transactierisico

Tussen het moment waarop een buitenlandse order wordt beklonken en het tijdstip waarop de betaling in vreemde valuta plaatsvindt, zit vaak geruime tijd. In die tussenliggende periode vormt de schommeling van wisselkoersen een risico.

2.Operationeel valutarisico

Operationeel valutarisico hangt af van de mate waarin u uw handel spreidt. Als importeur A bijvoorbeeld vooral inkopen doet bij leveranciers uit één bepaald valutagebied, terwijl concurrenten inkopen doen in verschillende valutagebieden, dan is importeur A dus gevoelig voor een specifiek wisselkoersrisico.

 3.Translatierisico

Dit heeft te maken met waardeveranderingen van investeringen in vreemde valutagebieden. Als er bijvoorbeeld werd geïnvesteerd in het Verenigd Koninkrijk, dan hebben valutaschommelingen invloed op de waarde van dat bezit omgerekend in euro’s. Dat is vooral relevant voor de ontwikkeling van de ondernemingsbalans.

 

Hoe kunt u zich wapenen tegen valutarisico's?

Wat voor uw onderneming de beste manier is om valutarisico's te beperken, hangt af van heel wat verschillende factoren, zoals de aard van uw onderneming, wat voor handel u drijft en met welke buitenlandse bedrijven u zoal in zee gaat. Dit artikel behandelt slechts enkele van de instrumenten die internationale ondernemers kunnen toepassen.  

1.Snel handelen tegen de dagkoers

U brengt uw transacties altijd meteen in orde, tegen de dagkoersen, of u nu moet betalen of zelf vreemde valuta ontvangt.

2.Termijncontracten

Met een termijncontract spreekt u af dat u de vreemde valuta die u op een bepaald moment zult ontvangen, mag omzetten tegen de wisselkoers die geldt op het moment waarop het termijncontract wordt gesloten.

3.Optiecontracten

Optiecontracten hebben een gelijkaardige werking als termijncontracten, maar bieden meer flexibiliteit. Stel dat de wisselkoers op het afgesproken moment van omzetting lager ligt dan op het moment waarop het contract werd ondertekend, dan bent u vrij om af te zien van het optiecontract en de omzetting uit te voeren volgens de actuele wisselkoers.

 

Internationaal ondernemen en verzekeren

In een verzekeringspolis kunnen verschillende wisselkoersen een impact hebben op de interventielimiet of de vrijstelling in het kader een schadevergoeding. We zien dit bijvoorbeeld vaak voorkomen in een propertypolis. Om dit risico uit te sluiten, kunt u in het contract met de verzekeraar overeenkomen om de exchange rates voorafgaandelijk vast te leggen of de nodige clausules te voorzien die het risico maximaal beperken.

Hebt u hier graag meer info over?

Of hebt u vragen over internationaal ondernemen en de (valuta)risico’s die ermee gepaard gaan? De verzekeringsarchitecten van ADD analyseren vrijblijvend uw specifieke situatie en doen u een voorstel om een optimale dekking te garanderen. Neem gerust contact op voor een persoonlijk gesprek!

Lees ook: Dit moet u weten over internationaal verzekeren

valutarisico.png

Overige nieuws & events

 • Property

  Brandverzekering: waarom een goede bedrijfsleider zijn dak opkruipt

  Een brandverzekering is niet voor alle bedrijven verplicht. Dat u er toch goed aan doet om er een te sluiten, hoeven we u natuurlijk niet te...
  24 september 2020
 • Human CapitalLiabilityProperty

  Dubbel verzekerd? Laat het u niet overkomen!

  Een bedrijf uit de grond stampen zonder degelijk verzekeringspakket voor uzelf, uw medewerkers, uw gebouwen en uw materieel? Uiteraard bent u wel...
  17 september 2020
 • EngineeringEnvironmentInternationalLiabilityPropertyTransport

  Uw buitenlandse risico’s lokaal verzekeren? Een handige gids

  Internationaal ondernemen vraagt om een bijzondere aanpak wat betreft verzekeringen. Veel bedrijven die globale successen ambiëren, kiezen bewust...
  10 september 2020
 • Transport

  Cybercrime laat ook de transportsector niet met rust

  De technologie staat niet stil, helaas ook niet in de wereld van cybercrime . Sinds enkele jaren richten cybercriminelen zich dan ook minder op...
  28 augustus 2020
 • Liability

  Dekt uw burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering ook recalls?

  Het is de grote nachtmerrie van elke ondernemer: van de ene dag op de andere honderden, duizenden of zelfs miljoenen producten moeten terugroepen...
  14 augustus 2020