WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Fraude, de afwezige kostenpost in uw balans?

Nieuws
21 december 2017

 

Er zijn twee verschillende soorten fraude bij ondernemingen: interne en externe fraude. Waar men als bedrijfsleider het minst snel aan denkt, is dat eigen medewerkers fraude plegen. Zo worden bijvoorbeeld steeds kleine bedragen verduisterd waardoor op lange termijn het bedrijf zwaar benadeeld wordt. Dergelijke fraude blijft vaak lange tijd onder de radar en vormt dus een onzichtbare kostenpost voor de onderneming. Die verliezen draagt u ook mee in uw balans.

Bij externe fraude licht iemand van buitenaf het bedrijf op. Een voorbeeld van externe fraude is CEO-fraude. De naam is wat misleidend, maar het komt erop neer dat oplichters – cybercriminelen – de identiteit aannemen van een belangrijk persoon binnen een bedrijf. Vanuit die naam vragen ze aan een werknemer om een belangrijke, dringende of geheime betaling uit te voeren. Daarnaast kan een hacker ook binnen uw systeem facturatiegegevens wijzigen. Klanten schrijven zo zonder het te weten het gefactureerde bedrag over op het rekeningnummer van de hackers. Ook het leveringsadres van goederen kunnen hackers wijzigen, zodat de goederen nooit bij uw klanten aankomen, maar wel op een voor de dieven gekend adres.

Cyberdieven kunnen op elk moment toeslaan. Evenwel, vaak slaan ze toe op vrijdag en voor een verlengd weekend of voor een feestdag, omdat banken dan moeilijker te contacteren zijn om een betaling snel ongedaan te maken.

Fraude weegt direct op uw bedrijfsresultaten. Het gaat vaak over grote bedragen. Bovendien smelt het in uw onderneming opgebouwde vertrouwen weg en krijgt uw reputatie een deuk. Een fraudeverzekering vangt die risico’s op. Als uw bedrijf het slachtoffer wordt van fraude, dan komt die verzekering tussen voor alle vermogensschade.

In de cyberverzekering van ADD zit een luik cybercrime vervat. Deze waarborg beoogt vergoeding als een hacker betaalgegevens of leveringsadres-gegevens wijzigt binnen uw systemen. De cyberverzekering helpt u bovendien om de hacking te stoppen (door de juiste IT-specialisten in te schakelen en/of uw eigen IT afdeling te ondersteunen), dekt uw aansprakelijkheid bij vorderingen van derden en garandeert de bijstand van juristen en andere adviseurs.

De fraudeverzekering beoogt vergoeding van de financiële verliezen van uw onderneming na interne fraude of externe fraude ten nadele van uw bedrijf, de CEO-fraude inclusief. Beide verzekeringen vullen elkaar aan. Waar de waarborg van de cyberverzekering eindigt, start het nut van een apart onderschreven fraudeverzekering. En omgekeerd. ADD ontwikkelde met twee verzekeraars de perfecte risicodekking voor uw onderneming.

 

Nog vragen? Contacteer ADD’s fraudespecialist, Paul Caekebeke.

 

Overige nieuws & events

 • Hoe beïnvloedt de nieuwe mobiliteit uw verzekeringen?

  Hoe beïnvloedt de nieuwe mobiliteit uw verzekeringen? Het is moeilijk om de nieuwe vormen van (pendel)verkeer tussen thuis en de werkplaats níét met...
  07 februari 2019
 • Fidea - Nieuwe voorwaarden BA Gezin

  Fidea – Nieuwe voorwaarden ba gezin Duidelijke omschrijving en extra waarborgen Versie juli 2018
  29 januari 2019
 • Baloise – Tariefverhogingen vanaf maart 2019

  Baloise – Tariefverhogingen vanaf maart 2019 Zie overzicht
  29 januari 2019
 • Human CapitalOverheid

  Telewerken in 2019: werknemers voortaan beter beschermd

  Telewerken in 2019: werknemers voortaan beter beschermd Vanaf vandaag (27 januari 2019) kent de arbeidsongevallenwe t van 10 april 1971 een breder...
  28 januari 2019
 • Fleet

  Autoleasing: kent u de voordelen van ‘unbundling’ al?

  Autoleasing: kent u de voordelen van ‘unbundling’ al? Almaar meer bedrijven laten hun verzekeringen ontbundelen . Dat levert hen tal van voordelen op...
  24 januari 2019