+32 16 43 11 00
Dekt uw cyberverzekering ook bestuurdersaansprakelijkheid?
Dubbel verzekerd zijn kost uw onderneming nodeloos veel – een schadevergoeding kunt u immers onmogelijk meer dan één keer innen. En dus vraagt u zich, zoals zoveel ondernemers in de IT-sector (maar ook daarbuiten), af of u nu écht wel een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt. U hebt immers al een cyberverzekering gesloten die u beschermt tegen de financiële gevolgen van datalekken en andere datagerelateerde problemen. Een terechte vraag – en het antwoord luidt ‘ja’! We leggen u graag uit waarom de ene polis de andere niet uitsluit.
Cyberverzekering: even recapituleren Liever een persoonlijk onderhoud?
U hebt uw cyberverzekering niet voor niets gesloten. Denk maar aan de kosten die u anders zou moeten maken om met een cyberincident (en de bijbehorende schade aan uw bedrijfsreputatie) om te gaan en data te herstellen, alsook het omzetverlies dat uw onderneming zou lijden door economische stilstand. Bovendien is het risico op vorderingen van derden en administratieve boetes sinds de GDPR groter dan ooit
Bestuurdersaansprakelijkheid versus cyberpolis
Uw cyberpolis zal alleen in werking treden als uw onderneming aansprakelijk wordt gesteld voor de schade. Het staat derden echter vrij om niet uw onderneming, maar u als bestuurder persoonlijk aansprakelijk te houden voor (de gevolgen van) cyberschade die binnen of door toedoen van uw bedrijf zijn ontstaan. Als de rechtbank vervolgens oordeelt dat de schade in kwestie inderdaad onder uw aansprakelijkheid als bestuurder valt, draait u persoonlijk op voor de gevorderde schadevergoeding – tenzij u een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering hebt die het kostenplaatje volledig dekt.
Kwaad opzet niet noodzakelijk
In tegenstelling tot wat veel bestuurders denken, hoeft er aan uw kant zelfs geen kwaad opzet in het spel te zijn om persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld voor de schade die voortvloeit uit een cyberincident. Als iemand van buitenaf erin slaagt om data van uw onderneming te hacken en onderzoek aantoont dat u als bestuurder naliet om de nodige beschermingsmaatregelen te treffen of u in alle eerlijkheid melding vergat te doen bij de bevoegde instanties (met alle gevolgen van dien), dan kunt u niet terugvallen op uw cyberverzekering, maar gelukkig wel op uw verzekering bestuurdersaansprakelijkheid.
Lees ook: Is uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering voldoende om u tegen cybercrime te beschermen?
Graag meer info? Neem contact op met onze experten!