+32 16 43 11 00
Cybercrime laat ook de transportsector niet met rust
De technologie staat niet stil, helaas ook niet in de wereld van cybercrime. Sinds enkele jaren richten cybercriminelen zich dan ook minder op datalekken en meer op het stilleggen van cruciale infrastructuur. Dat betekent dat transportbedrijven nu steeds vaker in hun vizier komen, en dus aanzienlijke economische verliezen en reputatieschade riskeren wanneer ze onvoldoende voorbereid zijn op een cyberaanval. Lees hier waar de grootste risico’s schuilen en hoe u zich ertegen indekt.
Liever een persoonlijk onderhoud?
Cybercrimerisico’s in transport
1. Dispatch
Voertuigen staan tegenwoordig permanent in verbinding met de werkvloer. Wanneer er geen dynamische rittenplanning of online communicatie tussen bestuurders en interne medewerkers mogelijk is, kunt u routes en transportmiddelen niet meer optimaal inplannen en bijsturen indien nodig.
2. Administratie
Administratieve afdelingen zijn en blijven het zenuwcentrum van ondernemingen in alle sectoren. Zij waken over facturatie, contractbeheer, enzovoort en zitten vaak op een schat aan waardevolle informatie over het bedrijf in kwestie. Zonder kunt u niet operationeel zijn, laat staan continuïteit garanderen.
3. Toegangsinfrastructuur
Toegang tot sites, terreinen en gebouwen verloopt steeds vaker elektronisch (badges, kentekenplaatherkenning, vinger- en/of irisscanning, ...). Cybercriminelen kunnen die beveiligingsmechanismen niet alleen omzeilen, maar ze ook tegen u gebruiken.
4. Magazijnbeheer
Wanneer digitale magazijnbeheerssystemen worden lamgelegd, leidt dat onvermijdelijk tot bedrijfsstilstand met alle gevolgen (laattijdige leveringen, bedorven goederen, …) van dien.
5. Interne en externe communicatie
Hoe zal uw intern en externe communicatie verlopen, als u niet meer aan uw bronbestanden kunt? Online tools, die anders een grote troef zijn voor uw klanten, ontpoppen zich in de handen van cybercriminelen tot uw grootste nachtmerrie.
6. Supply chain
Een cyberaanval op één punt in de supply chain doet zeer snel een sneeuwbaleffect ontstaan, waarbij alle betrokken partijen schade lijden.
Wat zijn voor u de gevolgen?
Cybercriminelen deinzen er niet voor terug om uw bedrijf gedeeltelijk of volledig tot stilstand te brengen. Of u het losgeld nu betaalt of niet, u leidt sowieso omzetverlies en reputatieschade. Daarnaast riskeert u sancties en verplichtingen volgens de GDPR en moet u kosten maken om uw software en data te herstellen. Bovendien zullen uw klanten en leveranciers niet nalaten om een aansprakelijkheidsclaim tegen u in te stellen.
Dek u in tegen cybercrime met een verzekering op maat
Als u nog geen cybercrimeverzekering hebt, dan raden wij u aan om daar meteen werk van te maken. Zo krijgt u in geval van een cyberaanval meteen crisisassistentie (juridisch, IT, PR, …) en hoeft u niet in te staan voor uw dataherstellingskosten. U geniet ook een waarborgsom voor uw eigen schade en schade aan derden. Meer weten? Neem gerust contact op met onze verzekeringsarchitecten!