WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Cybercrime laat ook de transportsector niet met rust

Nieuws
28 augustus 2020

 

De technologie staat niet stil, helaas ook niet in de wereld van cybercrime. Sinds enkele jaren richten cybercriminelen zich dan ook minder op datalekken en meer op het stilleggen van cruciale infrastructuur. Dat betekent dat transportbedrijven nu steeds vaker in hun vizier komen, en dus aanzienlijke economische verliezen en reputatieschade riskeren wanneer ze onvoldoende voorbereid zijn op een cyberaanval. Lees hier waar de grootste risico’s schuilen en hoe u zich ertegen indekt.

Liever een persoonlijk onderhoud?

Cybercrimerisico’s in transport 

1. Dispatch 

Voertuigen  staan tegenwoordig permanent in verbinding met de werkvloer. Wanneer er geen dynamische rittenplanning of online communicatie tussen bestuurders en interne medewerkers mogelijk is, kunt u routes en transportmiddelen niet meer optimaal inplannen en bijsturen indien nodig.

2. Administratie 

Administratieve afdelingen zijn en blijven het zenuwcentrum van ondernemingen in alle sectoren. Zij waken over facturatie, contractbeheer, enzovoort en zitten vaak op een schat aan waardevolle informatie over het bedrijf in kwestie. Zonder kunt u niet operationeel zijn, laat staan continuïteit garanderen. 

3. Toegangsinfrastructuur  

Toegang tot sites, terreinen en gebouwen verloopt steeds vaker elektronisch (badges, kentekenplaatherkenning, vinger- en/of irisscanning, ...). Cybercriminelen kunnen die beveiligingsmechanismen niet alleen omzeilen, maar ze ook tegen u gebruiken.  

4. Magazijnbeheer 

Wanneer digitale magazijnbeheerssystemen worden lamgelegd, leidt dat onvermijdelijk tot bedrijfsstilstand met alle gevolgen (laattijdige leveringen, bedorven goederen, …) van dien. 

5. Interne en externe communicatie 

Hoe zal uw intern en externe communicatie verlopen, als u niet meer aan uw bronbestanden kunt? Online tools, die anders een grote troef zijn voor uw klanten, ontpoppen zich in de handen van cybercriminelen tot uw grootste nachtmerrie.

6. Supply chain 

Een cyberaanval op één punt in de supply chain doet zeer snel een sneeuwbaleffect ontstaan, waarbij alle betrokken partijen schade lijden.  

Wat zijn voor u de gevolgen? 

Cybercriminelen deinzen er niet voor terug om uw bedrijf gedeeltelijk of volledig tot stilstand te brengen. Of u het losgeld nu betaalt of niet, u leidt sowieso omzetverlies en reputatieschade. Daarnaast riskeert u sancties en verplichtingen volgens de GDPR en moet u kosten maken om uw software en data te herstellen. Bovendien zullen uw klanten en leveranciers niet nalaten om een aansprakelijkheidsclaim tegen u in te stellen. 

Dek u in tegen cybercrime met een verzekering op maat 

Als u nog geen cybercrimeverzekering hebt, dan raden wij u aan om daar meteen werk van te maken. Zo krijgt u in geval van een cyberaanval meteen crisisassistentie (juridisch, IT, PR, …) en hoeft u niet in te staan voor uw dataherstellingskosten. U geniet ook een waarborgsom voor uw eigen schade en schade aan derden. Meer weten? Neem gerust contact op met onze verzekeringsarchitecten! 

ontwerp_zonder_titel_kopie.png

Overige nieuws & events

 • Social engineering: wat is het en hoe voorkomt u het?

  Social engineering klinkt misschien als iets dat door Mark Zuckerberg werd uitgevonden, maar dat is het zeker niet. Bent u zich voldoende bewust van...
  09 april 2021
 • Transport

  Wat is ongewild vrijwillig verblijf – en bent u ervoor verzekerd?

  Goederentransport verloopt zelden zonder tussenstops. Meestal is de route daarvoor te lang of sluiten de verschillende vervoerswijzen niet nauw...
  02 april 2021
 • Liability

  Wat is CEO-fraude en hoe voorkomt u het?

  Uw onderneming plukt ongetwijfeld de vruchten van digitalisering, of doet er alleszins alles aan om de digitale boot niet te missen. Maar ook voor...
  26 maart 2021
 • Human Capital

  Groepsverzekering arbeiders & bedienden: let op voor discriminatie

  Vanaf 1 januari 2025 mag u als werkgever uw arbeiders en bedienden niet meer verschillend behandelen in de groepsverzekering . Sectoren moeten de...
  18 maart 2021
 • Human Capital

  Heeft uw groepsverzekering wel de juiste begunstigde(n)?

  Veel groepsverzekeringen omvatten behalve een aanvullend pensioen ook een overlijdensdekking . Hoe het zit met de begunstigde(n), hangt eerst en...
  12 maart 2021