WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Cybercrime: dit is de zwakste schakel in elk IT-systeem

Nieuws
17 januari 2020

 

Hacking is van alle tijden. De oude Grieken hadden dan wel geen internet, maar pasten 3000 jaar geleden al een gelijkaardige truc toe om hun Trojaanse vijand van binnenuit te verschalken. Of zo luidt de mythe althans. De moraal van dat verhaal: de zwakste schakel in elk systeem zijn de mensen die van het systeem gebruik maken. En dat weten cybercriminelen maar al te goed.

Liever een persoonlijk onderhoud?

Het paard van Troje

Hoe het ook alweer zat met dat paard van Troje? Om zich toegang te verschaffen tot de stad Troje zonder dat de Trojanen iets in de smiezen hadden, bouwden de Grieken een reusachtig houten paard. De Griekse soldaten verstopten zich in de buik van het paard, dat vervolgens naar de stadspoort werd gerold. Wat een mooi cadeau, dachten de Trojanen. Ze haalden het paard naar binnen en de rest is geschiedenis.

Malafide software

Of het paard van Troje ooit echt heeft bestaan, laten we in het midden. Maar het bevat in elk geval wel een kern van waarheid, omdat het sterk doet denken aan cybercrime – er is zelfs een courante hackingmethode naar vernoemd. In computertermen is een Trojaans paard namelijk malafide software die verborgen zit in een legitiem programma. Terwijl de gebruiker van het programma zich van geen kwaad bewust is, verstopt het Trojaans paard een code in het besturingssysteem. Met die code kunnen hackers toegang krijgen tot het systeem en er vervolgens hun vrije gang gaan.

Menselijke fout

Met hun dikke stadsmuren en ijzersterke verdedigingsstrategie hadden de Trojanen het de Grieken knap lastig gemaakt, maar uiteindelijk deden ze zichzelf door een menselijke fout – iedereen krijgt graag cadeautjes – de das om. Zo gebeurt het helaas ook vaak in bedrijven die zich (te) veilig wanen tegen cybercriminelen. Een medewerker klikt op een schijnbaar onschuldige link of laat zich vangen door een mail die van een collega of leverancier líjkt te komen (phishing*, zoals het heet) en zet zo de digitale deur van het bedrijf wagenwijd open.

12 essentiële tips om cybercrime te voorkomen

Gelukkig is een gewaarschuwd medewerker er twee waard en kunt u ook op praktisch gebied heel wat voorzorgen nemen tegen cybercrime. Houd zeker deze tips in het achterhoofd:

 1. Een compliant privacy- en ICT-gebruiksbeleid helpt datalekken te voorkomen
 2. Sensibiliseer uw medewerkers over phishing en andere populaire hackingmethodes
 3. Stel procedures in om updates tijdig door te voeren
 4. Verander regelmatig uw wachtwoorden
 5. Kies een extra sterk wachtwoord voor uw social media
 6. Maak geregeld back-ups
 7. Gebruik up-to-date security software (ook op GSM en andere mobiele apparaten)
 8. Installeer antivirussoftware en verlies de updates niet uit het oog
 9. Beveilig uw draadloos netwerk
 10. Maak gebruik van encryptie (helpt datalekken te voorkomen)
 11. Gebruik bij voorkeur cloudopslagdiensten van binnen de Europese Unie
 12. Installeer een beveiligingsplug-in voor uw website (vergelijkbaar met virusscanners voor computers)

Vergeet uw cybercrimeverzekering niet

Voorkomen is beter dan genezen, maar niemand heeft een glazen bol. Door bovenstaande tips toe te passen kunt u heel wat onheil voorkomen, maar toch speelt u pas echt op zeker als u een cybercrimeverzekering afsluit die uw bedrijf complete dekking biedt. In geval van nood geniet u onmiddellijke bijstand door specialisten, wordt uw data hersteld en krijgt u alle schade en gerelateerde kosten die u moet maken vergoed. Meer weten? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek met onze experts!

 

*Let wel: een cybercrimeverzekering beschermt uw bedrijf niet tegen phishing. Daarvoor hebt u een fraudeverzekering nodig.

troje_2020.png

Welke technologieën worden ingezet tegen cybercrime?

De technologieën die worden ingezet tegen cybercrime, zijn sterk afhankelijk van de aard van de data en de omgevingen die ze moeten beschermen. Voorzie in elk geval steeds een back-up van belangrijke data en systemen, hanteer alleen sterke wachtwoorden die u bovendien minstens jaarlijks wijzigt, voer updates altijd onmiddellijk uit en creëer awareness bij uw personeel wat betreft courante cybercrimes, zoals phishing en malware.

Welke verzekeringen biedt ADD tegen cybercrime?

Op het gebied van cybercrime biedt ADD een cybercrimeverzekering aan, maar we raden aan om die in elk geval te combineren met een fraudeverzekering. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om te bepalen of een voorval nu gedekt wordt door een cyberpolis of een fraudeverzekering. Zo is CEO-fraude via mail strikt genomen een cyberincident, maar zal een gewone cyberpolis de directe financiële gevolgen voor uw bedrijf vaak niet dekken. Een fraudeverzekering doet dat wel. De financiële verliezen van derde partijen of eventuele schade aan uw data of digitale infrastructuur ten gevolge van cybercrime, vragen dan weer om een cybercrimeverzekering.

Hoe kan ik cybercriminaliteit voorkomen?

U kunt cybercriminaliteit voorkomen door enerzijds experten in te schakelen die uw IT-omgeving, zowel hardware als software, op maat beveiligen. Onderschat daarnaast het belang van awareness creëren bij uw personeel niet. Zij moeten minstens weten wat sterke wachtwoorden zijn, pogingen tot phishing kunnen herkennen, updates altijd onmiddellijk uitvoeren en weten wat malware is.

Overige nieuws & events

 • Human CapitalLiabilityProperty

  Dubbel verzekerd? Laat het u niet overkomen!

  Een bedrijf uit de grond stampen zonder degelijk verzekeringspakket voor uzelf, uw medewerkers, uw gebouwen en uw materieel? Uiteraard bent u wel...
  17 september 2020
 • EngineeringEnvironmentInternationalLiabilityPropertyTransport

  Uw buitenlandse risico’s lokaal verzekeren? Een handige gids

  Internationaal ondernemen vraagt om een bijzondere aanpak wat betreft verzekeringen. Veel bedrijven die globale successen ambiëren, kiezen bewust...
  10 september 2020
 • International

  Internationaal ondernemen: vergeet uw valutarisico niet af te dekken!

  Ondernemers die handeldrijven met landen die een andere munteenheid hebben, ontsnappen niet aan het valutarisico . Door wisselkoersschommelingen...
  04 september 2020
 • Transport

  Cybercrime laat ook de transportsector niet met rust

  De technologie staat niet stil, helaas ook niet in de wereld van cybercrime . Sinds enkele jaren richten cybercriminelen zich dan ook minder op...
  28 augustus 2020
 • Liability

  Dekt uw burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering ook recalls?

  Het is de grote nachtmerrie van elke ondernemer: van de ene dag op de andere honderden, duizenden of zelfs miljoenen producten moeten terugroepen...
  14 augustus 2020