WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Credit management: de verantwoordelijkheid van de ganse organisatie

Nieuws
20 april 2015


Belgische bedrijven onderschatten het belang van goed kredietmanagement nog al eens. Niet-tijdige betalingen kunnen bedrijven nochtans in de problemen brengen: 1 op 4 faillissementen zijn rechtstreeks te wijten aan liquiditeitsproblemen. ADD’s specialisten vertellen in dit artikel hoe bedrijven zich kunnen wapenen.

Uit een gezamenlijk onderzoek van CFO Magazine en verzekeringsmakelaar ADD blijkt dat amper de helft van de ondervraagde Belgische bedrijven de financiële gezondheid van bestaande klanten controleert. Nog erger is het gesteld met het controleren van de exportklanten en buitenlandse klanten. Daar ligt het percentage op minder dan de helft (46%).

Wat houdt goed kredietmanagement in?

Veel ondernemers vertrouwen enkel op hun buikgevoel om nieuwe klanten te aanvaarden en bestaande klanten in portefeuille te houden. De impact van een onbetaalde factuur op de groei van een onderneming is echter groot. Wanneer u een onbetaalde factuur van 25.000 euro heeft met een marge van 10% moet u 250.000 euro extra omzet genereren om het verlies van die ene onbetaalde factuur recht te zetten. Een goed kredietmanagement is dus essentieel. Bedrijven wapenen zich zo tegen slechte betalers. Maar uit wat bestaat een goed kredietbeheer.

 • Volg het betalingsgedrag van uw klanten op en anticipeer op vertragingen
 • Maak goede afspraken. Dat is het begin van een succesvolle commerciële relatie, maar zorg ook voor sluitende contracten. Aarzel niet om uw algemene voorwaarden door een externe partij te laten analyseren. Zeker wanneer u overweegt om te exporteren
 • Schrijf een realistische incassoprocedure uit aangepast aan uw sector en onderneming
 • Omring u met externe partners zodat uw onderneming zich kan focussen op zijn groei
 • Voer een open communicatie met uw financiële partners zodat u tijdig kan anticiperen op potentiële problemen
 • Verbeter het betaalgedrag van uw klanten door bovenstaande consequent toe te passen
 • Probeer de bovenstaande processen door gespecialiseerde software te ondersteunen.

Is een kredietverzekeraar een optie voor uw bedrijf?

Onderschat als ondernemer het belang van handelsinformatie, de balanscentrale en beroepsfederaties niet. Een combinatie van die bronnen levert meestal het beste resultaat op om de financiële gezondheid van uw klanten te controleren. Dat vergt natuurlijk wel tijd, kennis en discipline.

Een (handels)kredietverzekeraar kan hulp bieden. Wanneer u een (nieuwe) klant X doorgeeft aan een kredietverzekeraar zal die de klant permanent monitoren. Van zodra er zich een wijziging of een betalingsincident bij een andere leverancier van klant X voordoet, zal de verzekeraar u hierover informeren. Ondertussen heeft u de zekerheid dat, zolang u niets verneemt, al uw openstaande facturen bij klant X beschermd zijn tegen wanbetaling of faillissement.

Biedt factoring uw bedrijf een meerwaarde?

Factoring heeft als doel de bevoorschotting van facturen. Maar er zijn nog andere voordelen die niet te onderschatten vallen.

 • Bedrijven kunnen hun cash flow beter plannen.
 • Bedrijven beschikken over een kasfaciliteit die met hun onderneming groeit. Dat in tegenstelling tot de klassieke kortetermijnkredieten die voor ondernemingen in expansie vaak te beperkt zijn gezien er vooraf een bepaald bedrag wordt toegekend.
 • Diverse bijkomende diensten zoals debiteurenbeheer. Dat is interessant wanneer een bedrijf veel klanten heeft met regelmatige orders en de beschikbare mensen niet wil inzetten om het debiteurenbeheer nauwgezet op te volgen.

Verschil met kredietverzekering

Een kredietverzekering staat in voor de bescherming tegen klantenrisico. Wanneer een klant niet betaalt of failliet gaat, komt een kredietverzekeraar tussen. Een factormaatschapprij zal de bevoorschotting terug nemen.

Bedrijven kunnen factoring en een kredietverzekering wel combineren. Op die manier vangt een bedrijf zijn liquiditeitsbehoefte op (via de bevoorschotting van de facturen) en anderzijds is de onderneming beschermd tegen het niet-betalen van klanten.

Overige nieuws & events

 • Nog een papieren rijbewijs op zak? Vervang het op tijd!

  De tijd vliegt. Blikt u weleens nostalgisch terug op uw papieren rijbewijs , en kijkt u dan vooral naar de foto? Dan is dit misschien wel het moment...
  15 januari 2021
 • Property

  Brandpreventie: de verplichte keuringen die veel bedrijven vergeten

  Bij brandpreventie komt zo veel kijken – hebt u bijvoorbeeld al een eerste interventieploeg in huis? – dat veel bedrijven weleens een verplichte...
  07 januari 2021
 • Human CapitalProperty

  Stormloop op vuurkorven en vuurschalen: gezellig, maar ook gevaarlijk!

  Dit jaar zullen de feestdagen er heel anders uitzien. Kerst en Nieuwjaar vieren in kleine kring, mag gelukkig nog. Maar dan moet het feestje wel...
  18 december 2020
 • Property

  Brandblusser vervallen? Daar wordt uw verzekeraar niet blij van

  Dat uw bedrijf voldoende blusmiddelen in huis moet hebben om de brandveiligheid in en rondom uw bedrijfsgebouwen te vrijwaren, hoeven we u hopelijk...
  11 december 2020
 • FleetInternationalLiabilityProperty

  AXA maakt tariefaanpassingen 2021 bekend

  Het overzicht van de aanpassingen vindt u hier terug. In geval van tariefverhoging is art.12 van het Koninklijk Besluit van 22 februari 1991 van...
  08 december 2020