WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Coronavirus: is uw transportverzekering ertegen bestand?

Nieuws
13 maart 2020

 

De internationale handel gaat zwaar gebukt onder het coronavirus. Veel bedrijven nemen dan ook bijzondere maatregelen om hun bedrijfscontinuïteit tijdens de huidige recessie te vrijwaren. Maar vrijwel elke maatregel om het virus in te dijken, gaat gepaard met extra kosten en – niet te vergeten – extra risico’s. Hoe goed is uw transportverzekering bestand tegen de volgende scenario’s?

 

 Liever een telefonisch of persoonlijk onderhoud?

 

U legt extra voorraden aan in uw magazijn

Als u extra voorraden inslaat om op onderbrekingen te anticiperen, dan is de waarde van de opgeslagen goederen in uw magazijn – of dat van een derde partij – al snel veel groter dan gewoonlijk. Ga daarom goed na of de waarde van de opgeslagen goederen zeker niet hoger ligt dan de limieten per opslaglocatie in uw opslagverzekering. Als u uw goederen opslaat met behulp van derden, dan moet u bovendien heldere afspraken maken over wie er verantwoordelijk is voor welke voorraad en de verzekering die erbij hoort.

U laat (veel) meer goederen verschepen dan anders

Wijken uw zendingen tegenwoordig in waarde af, doordat u bijvoorbeeld meer bestelt dan wat u normaal laat verschepen? Kijk dan na of uw verzekering wel in een voldoende hoge limiet per zending voorziet.

Bepalen de Incoterms dat de tegenpartij verantwoordelijk is voor het verzekeren van de zending? Ons advies is om toch een eigen transportverzekering met een dekking belang van de koper / verkoper  te nemen, zodat uw financieel belang alsnog beschermd blijft. Zo behoudt u de controle en bent u namelijk niet afhankelijk van de beslissingen van derden. Eventuele problemen worden door uw eigen verzekeraar geregeld.

Uw goederen worden wegens corona in quarantaine geplaatst

Door het coronavirus lopen uw goederen extra risico op verplichte quarantaine. Het schip mag een bepaalde haven dan niet verlaten of de kust niet benaderen. Uw verzekeraar vergoedt alle schade of verlies aan de goederen ten gevolge van de quarantaine.

Maar er is ook minder goed nieuws. Een transportverzekering is een zaakschadeverzekering, wat betekent dat ze de schade aan / het verlies van de verzekerde voorwerpen dekt. De bijkomende kosten ten gevolge van de quarantaine worden niet vergoed.

Uw goederentransport overschrijdt de duur van de waarborg

Standaard loopt de dekking van een transportverzekering door tot maximum zestig dagen na het lossen van de goederen per scheepvracht of tot maximum dertig dagen na het lossen van de goederen per luchtvracht. Door het coronavirus is de kans echter reëel dat uw goederen na het lossen langer dienen te worden opgeslagen. Verzekeraars zijn veelal bereid om de hierboven vermelde maximumduur te verlengen mits een bijkomende premie, maar dan moet u die verlenging natuurlijk wel tijdig aanvragen.

Uw goederen worden met vertraging geleverd

Stel, uw lading bederfelijke paaseieren overschrijdt de vervaldatum nog vóór de eitjes hun bestemming hebben bereikt, omdat ze door verplichte maatregelen tegen het coronavirus langer onderweg zijn  geweest dan voorzien. Uw verzekeraar spreekt dan van schade door vertraging wegens een verzekerd gevaar en zal de eitjes vergoeden.

Let wel, als uw onbeschadigde paaseieren dermate laat worden geleverd dat ze pas tijdens de zomermaanden in de winkelrekken verschijnen en daardoor moeilijk nog verkocht geraken, dan beschouwt uw transportverzekeraar deze vertragingsschade als niet gedekte onrechtstreekse schade of gevolgschade.

Onvoldoende verzekerd tegen het coronavirus? Praat erover met onze experts!

Kortom, tenzij u bijzondere verzekeringsmaatregelen treft, is uw dekking tegen corona beperkt tot schade aan of verlies van uw verzekerde goederen. In het geval van gevolgschade of indirecte schade door corona kunt u geen aanspraak maken op vergoeding.

Maakt u zich zorgen over de invloed van het coronavirus op uw bedrijfscontinuïteit? Neem gerust contact op met onze verzekeringsexperts voor een vrijblijvend gesprek. We bekijken graag hoe we uw verzekeringspakket, al dan niet tijdelijk, kunnen uitbreiden tegen de voordeligste tarieven.

covid-19_uw_goederen_0.png

Overige nieuws & events

 • Trade credit

  Hoe kunt u zich optimaal kredietverzekeren tijdens een economische recessie?

  Veel bedrijven die geen kredietverzekering hadden vóór Covid-19, haasten zich nu om een volwaardige oplossing te vinden om hun klantenportefeuille te...
  28 mei 2020
 • Fleet

  Binnenkort verplicht! De ‘witte’ groene kaart

  Vanaf 1 juli 2020 mag de internationale motorrijtuigverzekeringskaart niet meer afgedrukt worden op groen papier. Alle nieuwe verzekeringskaarten...
  20 mei 2020
 • Ongeval tijdens het ritsen? Dit zegt uw verzekeraar erover

  Bij sterk vertraagd verkeer is ritsen in België verplicht. Maar hoewel verplicht ritsen al sinds 2014 in onze wegcode is opgenomen, weten lang niet...
  15 mei 2020
 • Voorkom cybercrime in uw organisatie met deze praktische tips

  Voorkomen is beter dan genezen. ADD staat altijd voor u klaar met een optimale cybercrimeverzekering en fraudeverzekering, maar geeft u ook graag het...
  08 mei 2020
 • Tariefverhoging LAR vanaf 01.04.2020

  LAR zal vanaf 1 april 2020 een tariefverhoging van 2,5% toepassen op de afzonderlijke producten rechtsbijstand. Deze tariefaanpassing zal van...
  05 mei 2020