WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Coronavirus: is uw transportverzekering ertegen bestand?

Nieuws
13 maart 2020

 

De internationale handel gaat zwaar gebukt onder het coronavirus. Veel bedrijven nemen dan ook bijzondere maatregelen om hun bedrijfscontinuïteit tijdens de huidige recessie te vrijwaren. Maar vrijwel elke maatregel om het virus in te dijken, gaat gepaard met extra kosten en – niet te vergeten – extra risico’s. Hoe goed is uw transportverzekering bestand tegen de volgende scenario’s?

 

 Liever een telefonisch of persoonlijk onderhoud?

 

U legt extra voorraden aan in uw magazijn

Als u extra voorraden inslaat om op onderbrekingen te anticiperen, dan is de waarde van de opgeslagen goederen in uw magazijn – of dat van een derde partij – al snel veel groter dan gewoonlijk. Ga daarom goed na of de waarde van de opgeslagen goederen zeker niet hoger ligt dan de limieten per opslaglocatie in uw opslagverzekering. Als u uw goederen opslaat met behulp van derden, dan moet u bovendien heldere afspraken maken over wie er verantwoordelijk is voor welke voorraad en de verzekering die erbij hoort.

U laat (veel) meer goederen verschepen dan anders

Wijken uw zendingen tegenwoordig in waarde af, doordat u bijvoorbeeld meer bestelt dan wat u normaal laat verschepen? Kijk dan na of uw verzekering wel in een voldoende hoge limiet per zending voorziet.

Bepalen de Incoterms dat de tegenpartij verantwoordelijk is voor het verzekeren van de zending? Ons advies is om toch een eigen transportverzekering met een dekking belang van de koper / verkoper  te nemen, zodat uw financieel belang alsnog beschermd blijft. Zo behoudt u de controle en bent u namelijk niet afhankelijk van de beslissingen van derden. Eventuele problemen worden door uw eigen verzekeraar geregeld.

Uw goederen worden wegens corona in quarantaine geplaatst

Door het coronavirus lopen uw goederen extra risico op verplichte quarantaine. Het schip mag een bepaalde haven dan niet verlaten of de kust niet benaderen. Uw verzekeraar vergoedt alle schade of verlies aan de goederen ten gevolge van de quarantaine.

Maar er is ook minder goed nieuws. Een transportverzekering is een zaakschadeverzekering, wat betekent dat ze de schade aan / het verlies van de verzekerde voorwerpen dekt. De bijkomende kosten ten gevolge van de quarantaine worden niet vergoed.

Uw goederentransport overschrijdt de duur van de waarborg

Standaard loopt de dekking van een transportverzekering door tot maximum zestig dagen na het lossen van de goederen per scheepvracht of tot maximum dertig dagen na het lossen van de goederen per luchtvracht. Door het coronavirus is de kans echter reëel dat uw goederen na het lossen langer dienen te worden opgeslagen. Verzekeraars zijn veelal bereid om de hierboven vermelde maximumduur te verlengen mits een bijkomende premie, maar dan moet u die verlenging natuurlijk wel tijdig aanvragen.

Uw goederen worden met vertraging geleverd

Stel, uw lading bederfelijke paaseieren overschrijdt de vervaldatum nog vóór de eitjes hun bestemming hebben bereikt, omdat ze door verplichte maatregelen tegen het coronavirus langer onderweg zijn  geweest dan voorzien. Uw verzekeraar spreekt dan van schade door vertraging wegens een verzekerd gevaar en zal de eitjes vergoeden.

Let wel, als uw onbeschadigde paaseieren dermate laat worden geleverd dat ze pas tijdens de zomermaanden in de winkelrekken verschijnen en daardoor moeilijk nog verkocht geraken, dan beschouwt uw transportverzekeraar deze vertragingsschade als niet gedekte onrechtstreekse schade of gevolgschade.

Onvoldoende verzekerd tegen het coronavirus? Praat erover met onze experts!

Kortom, tenzij u bijzondere verzekeringsmaatregelen treft, is uw dekking tegen corona beperkt tot schade aan of verlies van uw verzekerde goederen. In het geval van gevolgschade of indirecte schade door corona kunt u geen aanspraak maken op vergoeding.

Maakt u zich zorgen over de invloed van het coronavirus op uw bedrijfscontinuïteit? Neem gerust contact op met onze verzekeringsexperts voor een vrijblijvend gesprek. We bekijken graag hoe we uw verzekeringspakket, al dan niet tijdelijk, kunnen uitbreiden tegen de voordeligste tarieven.

covid-19_uw_goederen_0.png

Overige nieuws & events

 • Nog een papieren rijbewijs op zak? Vervang het op tijd!

  De tijd vliegt. Blikt u weleens nostalgisch terug op uw papieren rijbewijs , en kijkt u dan vooral naar de foto? Dan is dit misschien wel het moment...
  15 januari 2021
 • Property

  Brandpreventie: de verplichte keuringen die veel bedrijven vergeten

  Bij brandpreventie komt zo veel kijken – hebt u bijvoorbeeld al een eerste interventieploeg in huis? – dat veel bedrijven weleens een verplichte...
  07 januari 2021
 • Human CapitalProperty

  Stormloop op vuurkorven en vuurschalen: gezellig, maar ook gevaarlijk!

  Dit jaar zullen de feestdagen er heel anders uitzien. Kerst en Nieuwjaar vieren in kleine kring, mag gelukkig nog. Maar dan moet het feestje wel...
  18 december 2020
 • Property

  Brandblusser vervallen? Daar wordt uw verzekeraar niet blij van

  Dat uw bedrijf voldoende blusmiddelen in huis moet hebben om de brandveiligheid in en rondom uw bedrijfsgebouwen te vrijwaren, hoeven we u hopelijk...
  11 december 2020
 • FleetInternationalLiabilityProperty

  AXA maakt tariefaanpassingen 2021 bekend

  Het overzicht van de aanpassingen vindt u hier terug. In geval van tariefverhoging is art.12 van het Koninklijk Besluit van 22 februari 1991 van...
  08 december 2020