WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Brandverzekering: let op met verbouwingswerken in uw bedrijf

Nieuws
28 januari 2021

 

Wat zegt uw brandverzekeraar over verbouwingswerken in uw bedrijf? Laat u niet verrassen en pas éérst – maar ook ná de werken – uw brandverzekering aan. Daarnaast is een verzekering ABR tijdens de werken absoluut het overwegen waard, of u uw handelsruimte nu huurt of zelf in eigendom hebt. Ontdek meteen hoe u op elk moment perfect gedekt blijft.

Liever een persoonlijk onderhoud?

Brandverzekering schiet vaak tekort tijdens verbouwingen

Voor particulieren dekt de brandverzekering tijdens verbouwingen meestal geen waterschade, diefstal of structurele schade zoals muren die omvallen. Ook voor bedrijven vergoedt de brandverzekering bouwschade van deze aard vaak niet. Het loont dan ook zeker om met uw verzekeringsmakelaar al van tevoren te bespreken wat voor uitbreidingen op uw huidige brandverzekering er mogelijk en nodig zijn. Vaak blijkt een aanvullende ABR-verzekering noodzakelijk.

Verzekering alle bouwplaatsrisico’s (ABR)

Stel, er ontstaat schade aan het gebouw, iemand krijgt een ongeluk of er wordt materiaal gestolen op de werf. De aannemer in kwestie is niet verzekerd, kondigt zijn faillissement aan, weigert om de schade te vergoeden of, erger nog, houdt u aansprakelijk. Met een ABR-verzekering bent u gerust: alle bouwplaatsrisico’s van uw verbouwing zijn gedekt.

Brandverzekering bedrijf aanpassen na de werken

Ook wanneer de verbouwing eenmaal voltooid is, is het uiterst belangrijk om uw brandverzekering te laten herzien, om onderverzekering te voorkomen. De kans is namelijk groot dat er door de werken aan het gebouw een meerwaarde is ontstaan, die nog niet in uw polis is verrekend.

“Wat als ik mijn handelsruimte huur?”

Een huurder mag nooit verbouwingen uitvoeren zonder toestemming van de verhuurder. Het is daarom aangeraden om eerst in de huurovereenkomst vast te leggen welke werken toegelaten zijn. Als de werken eenmaal klaar zijn, dan laat u de wijzigingen aan de handelsruimte bovendien het best opnemen in de oorspronkelijke plaatsbeschrijving. Breng ook onmiddellijk uw brandverzekeraar op de hoogte, want anders riskeert u ook hier onderverzekering.


Voert u als huurder louter verbeteringswerken (verfraaiing, extra meubilair, …) uit en geen verbouwing? Voorkom onderverzekering en meld ook deze werken aan uw brandverzekeraar. Mogelijk is uw inboedel namelijk in waarde gestegen.

Belangrijke informatie voor verhuurders

Verhuurt u een handelsruimte? Dan worden de verbouwingswerken of verbeteringswerken van de huurder uw eigendom zodra de huurder het pand verlaat. Het is dan ook uw verantwoordelijkheid om deze werken te melden aan uw eigen brandverzekeraar. Doe dat zeker op tijd, het liefst al zodra de werken voltooid zijn, om onderverzekering te vermijden.

Voorkomen is beter dan genezen

Wenst u uw bouw- of verbouwingsplannen eens door een verzekeringsbril te laten bekijken, aarzel dan niet om ons te contacteren voor een gepersonaliseerd advies.

verbouwing_en_brandverzekeraar_1.png

Overige nieuws & events

 • Property

  De 5 meest voorkomende oorzaken van bedrijfsbranden

  Een bedrijfsbrand is de ultieme nachtmerrie van elke ondernemer. Zelfs met een goede brandverzekering ziet u uw levenswerk liever niet in vlammen...
  19 februari 2021
 • Fraudeverzekering of cybercrimepolis: ken het verschil!

  Slachtoffer worden van fraude is de grote nachtmerrie van elke ondernemer. En natuurlijk hoeven we u niet uit te leggen dat ook cybercriminelen een...
  11 februari 2021
 • LiabilityProperty

  Hoe veilig zijn de brandblusmiddelen in uw bedrijf? Een checklist!

  Heeft uw bedrijf een eerste interventieploeg en kijkt die regelmatig na of alle brandblusmiddelen nog wel aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften...
  05 februari 2021
 • Werner Van Steen neemt het roer over van Dirk Van Liempt bij ADD

  Vanaf 1 februari wordt Werner Van Steen onze nieuwe CEO . Dirk Van Liempt gaat met pensioen en is alvast opgetogen over zijn opvolger: “Het toeval...
  29 januari 2021
 • Human Capital

  Komen uw medewerkers wel in aanmerking voor een bonusplan?

  Een bonusplan (prestatiegebonden bonus via de groepsverzekering) is een slimme manier om uw medewerkers extra te belonen voor hun harde werk. Fiscaal...
  21 januari 2021