WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Bestuurders kennen risico's van mandaat niet

Nieuws
01 september 2013

 

Meeste bestuurders kennen risico’s van mandaat niet

Een bestuursmandaat opnemen is niet zonder risico. “Veel bestuurders beseffen niet dat ze hun spaarcenten en woning op het spel zetten", zegt Paul Marck van verzekeringsmakelaar ADD.

Voor u zegt dat bestuurders mooie zitpenningen binnenrijven: lang niet elk bestuursmandaat wordt vergoed. “Bestuurders bij grote, internationale of beursgenoteerde ondernemingen verdienen daar een aardige cent mee. Maar vergeet niet dat er ook heel veel onbezoldigde bestuurders zijn, bij kmo’s bijvoorbeeld”, zegt Paul Marck, commercieel en technisch directeur bij ADD.

Risico's

Vaak zijn dat ondernemers die hun expertise ter beschikking stellen aan jonge bedrijven die alle ervaring kunnen gebruiken. Maar het gaat verder dan dat, weet Paul Marck. “Ook jeugdbewegingen, fanfares, sportclubs en andere verenigingen stellen bestuurders aan. Meestal zijn dat vrijwilligers die geen enkele scholing als bestuurder hebben.”

De meesten van hen lijken zich totaal niet bewust van de risico’s die ze lopen, waarschuwt de verzekeringsexpert. “Ze vallen allemaal onder de bestuurdersaansprakelijkheid. Als ze in de fout gaan en daarvoor beboet worden, kan die boete verhaald worden op persoonlijke bezittingen zoals de spaarcenten of de woning.”

Verschillende partijen kunnen een bestuurder aansprakelijk stellen: de vennootschap zelf, zijn aandeelhouders, maar ook alle derde partijen die een nadeel hebben ondervonden van een bestuursfout. Zij kunnen hun pijlen richten op de voltallige raad van bestuur of op een individuele bestuurder.

Arbeidsongeval

Een bestuurder kan een fout maken tegenover de vennootschapswet of de statuten van de onderneming, maar hij kan ook onzorgvuldig zijn, zoals het niet afsluiten van een brandverzekering.

Wat steeds vaker gebeurt, is dat bestuurders aansprakelijk worden gesteld bij arbeidsongevallen. “Bijvoorbeeld omdat het bedrijf te weinig veiligheidsmaatregelen heeft genomen, of omdat het veiligheidsbeleid, goedgekeurd door de raad van bestuur, niet wordt toegepast en die dat onvoldoende gecontroleerd heeft”, legt Paul Marck uit.

Dat dit geen fictie is, bewijst de zaak van een werfongeval met dodelijke afloop waarin een afgevaardigd bestuurder in eerste aanleg veroordeeld werd tot zes maanden effectieve celstraf. Dit is geen verhaal van: dit zou me ooit misschien wel eens kunnen overkomen, meent Paul Marck. “We zien steeds meer zware arbeidsongevallen resulteren in schadeclaims aan het adres van bestuurders. Ook discriminatie en pesten op het werk liggen steeds vaker aan de basis van dergelijke claims. Belangrijk is dat bestuurders zich bewust zijn van deze situatie en beseffen dat ze het risico kunnen beperken door hun persoonlijke bezittingen te beschermen met een verzekering.”

Bron: jobat.be

Overige nieuws & events

 • Human Capital

  Hittegolf op komst! Laat uw mensen verantwoord werken in warm weer

  Een hittegolf zoals die van eind juni 2019, toen het kwik 40°C overschreed, hoeven we hopelijk nooit meer mee te maken. Maar de kans dat uw mensen...
  26 juni 2020
 • Human Capital

  Tijdelijke werkloosheid: vergeet uw informatieplicht over de groepsverzekering niet!

  In periodes van tijdelijke werkloosheid zijn werkgevers geen premies voor de groepsverzekering verschuldigd. Als gevolg bouwen tijdelijk werklozen...
  15 juni 2020
 • Transport

  “De vervoerder betaalt de schade aan mijn goederen. Toch?”

  Er bestaat een algemeen vermoeden dat de vervoerder aansprakelijk is voor verlies van of schade aan de goederen die hij vervoert, evenals vertraging...
  05 juni 2020
 • Tariefaanpassingen Amma Verzekeringen

  AMMA past enkele tarieven aan. De tariefaanpassingen gaan in op 1 juni 2020 voor de nieuwe zaken en vanaf de termijnen van juli 2020 voor de...
  05 juni 2020
 • Trade credit

  Hoe kunt u zich optimaal kredietverzekeren tijdens een economische recessie?

  Veel bedrijven die geen kredietverzekering hadden vóór Covid-19, haasten zich nu om een volwaardige oplossing te vinden om hun klantenportefeuille te...
  28 mei 2020